Nieuwe spelregelwijzigingen

>, Nieuws>Nieuwe spelregelwijzigingen
  • spelregelwijzigingen

Komend weekend starten veel hockeyteams weer met de competitie. Een nieuw seizoen met frisse ambities, doelstellingen en verwachtingen. En goed om te weten: met enkele nieuwe spelregelwijzigingen.

De KNHB heeft voor het seizoen 2019-2020 een aantal nieuwe spelregelwijzigingen doorgevoerd. De belangrijkste veranderingen zijn dat alle elftalwedstrijden in vier kwarten worden gespeeld én dat het niet meer mogelijk is met een vliegende keeper te spelen.

Vier kwarten
Sinds een aantal jaren worden internationale wedstrijden gespeeld in vier kwarten. Dit gaat nu ook in Nederland gelden. Vanaf het seizoen 2019-2020 worden alle elftalwedstrijden gespeeld in vier kwarten van elk 17½ minuut. Hierdoor ontstaan twee extra coach- en rustmomenten, waardoor teams nog beter kunnen worden begeleid. De rust tussen de kwarten 1 en 2 én 3 en 4 bedraagt maximaal 2 minuten. De rust tussen kwart 2 en 3 bedraagt 5 minuten, tenzij het noodzakelijk is om te sproeien.

Vliegende keep verdwijnt
Daarnaast is het niet meer toegestaan om met een ‘vliegende keeper’ te spelen. Vanaf dit seizoen moet een team spelen met 10 veldspelers en een volledig uitgeruste keeper óf met 11 veldspelers. Als teams besluiten om bijvoorbeeld in de slotfase van een wedstrijd met 11 veldspelers te hockeyen, dan is er niemand die de rechten heeft van een keeper. Er is dus ook niemand die binnen de cirkel de bal met het lichaam mag spelen. De enige uitzondering is bij een strafcorner.

In totaal zijn er dit seizoen 7 nieuwe of gewijzigde spelregels. Scheidsrechter Coen van Bunge legt het in onderstaande video voor je uit:

Foto: © Orange Pictures/Hans van der Valk

2019-09-11T10:13:00+02:009 sep 2019|

Hockeynieuws