Oranjedames wereldkampioen!

>, Nieuws>Oranjedames wereldkampioen!

Het Nederlands Elftal Dames heeft in Londen de wereldtitel geprolongeerd. In de finale rekende Oranje gedecideerd af met Ierland: 6-0.

Nederland liet er in het volgepakte Lee Valley Park geen gras over groeien. Lidewij Welten opende in de 7e minuut de score en daarna ging het hard. Kelly Jonker, Kitty van Male en Malou Pheninckx tilden de stand binnen een half uur al naar 4-0. Marloes Keetels maakte er vervolgens 5-0 van en Caia van Maasakker scoorde uit een strafcorner de zesde.

Daarna vond Oranje het welletjes en stelde de titel veilig. Het was voor het Nederlands Elftal Dames al de 11e wereldtitel in de historie. Eerder pakte Oranje in 1971, 1972, 1974, 1978, 1979, 1983, 1986, 1990, 2006 en 2014 ook al de wereldbeker.

Record
Met de 6-0 uitslag in de finale zette Nederland een nieuw record neer. Nooit eerder viel in de eindstrijd een dergelijke score te noteren. Tekenend voor de dominantie voor het team van bondscoach Alyson Annan. Dit blijkt ook uit de andere cijfers. In de zes duels die Oranje op het WK speelde wist het maar liefst 35 keer te scoren. Daar tegenover staan slechts drie tegentreffers.

Lidewij Welten uitgeroepen tot beste speelster van het WK. Kitty van Male werd met acht doelpunten topscorer van het toernooi. De Ierse keepster Ayeisha McFerran was de beste doelvrouw. De prijs voor Best Talent ging naar de Argentijnse Lucina von der Heyde.  

Deel dit:
2018-08-06T12:19:07+00:00 6 aug 2018|

Hockeynieuws

Nieuwe Hockeykrant Gooi/Almere

28 sep 2018|Tags: , , |

De nieuwe Hockeykrant Gooi/Almere is verschenen. Met weer veel nieuws en achtergrondartikelen over de clubs in de regio het Gooi en Almere.

In deze eerste Hockeykrant van het nieuwe seizoen slaan we meteen goed af met een uitgebreide preview op het WK Hockey 2018. De Oranjemannen spelen in december in India om de wereldtitel en uiteraard wordt het nodige verwacht. Dit weten ook Valentin Verga en Terrance Pieters. Wij spraken met beide internationals over hun verwachtingen, rol en de ‘Almeerse connectie’ bij Oranje.

Clubs
Vanzelfsprekend is er ook weer veel aandacht voor de clubs in de regio. Zo namen we een kijkje op Laren en hadden een goed gesprek met Lieke van Wijk over de metamorfose van Dames 1 en de nieuwe doelstellingen. Vervolgens trokken wij naar Huizen, waar Dames 1 inzet op handhaving in de hoofdklasse. Hiervoor moet het team nog wel een stap maken, meldden Amber Folmer en coach Boasz Janssen.

Verder in de deze Hockeykrant: de ambities van Naarden, de visie van de nieuwe coach van Hilversum, de terugkeer van Gooische D1 in de OVK, Buitenhout, Muiderberg, het nieuwe veld van Lelystad, Zeewolde, Loenen, Baarn, Almere, Weesp, het clubhuis van ’t Spanderbosch én alles over het Bekertoernooi.

In de clubhuizen
De Hockeykrant Gooi/Almere is vanaf komend weekend gratis verkrijgbaar in de clubhuizen van alle genoemde verenigingen in de regio Het Gooi en Almere. Zoals gebruikelijk via onze speciale displays of op de leestafels. Deze editie is binnenkort ook online te lezen onder de button Archief. Of bij Edities.

Deel dit:

Nieuwe spelregelwijzigingen

21 aug 2018|Tags: , , , , |

Nog een paar weken. Dan gaat bij veel hockeyteams de bal weer rollen. Een nieuw seizoen met frisse ambities, doelstellingen en verwachtingen én goed om te weten: enkele nieuwe spelregelwijzigingen.

De KNHB heeft voor het seizoen 2018-2019 een aantal spelregelwijzigingen doorgevoerd. De belangrijkste is wellicht dat ‘sticks’ niet meer bestaat. Bij de senioren was het al enige jaren toegestaan om de bal boven de schouder met de stick te spelen; dit mag nu ook bij de junioren. Uiteraard wel met de aantekening dat het geen gevaar oplevert en niet leidt tot gevaarlijk spel.

Hervatting na strafcorner
Daarnaast is er een wijziging op het gebied van de spelhervatting na een strafcorner. Tot dusver was de regel van kracht dat het spel na een strafcorner pas mocht worden hervat nadat eerst alle beschermende hulpmiddelen als maskers, kniebeschermers en handschoenen waren afgedaan.

Met ingang van het seizoen 2018-2019 geldt dit niet meer. Het spel mag na een strafcorner meteen worden hervat, dus met de beschermende kleding nog aan. Van belang is wel dat een selfpass niet is toegestaan, ook niet binnen de cirkel. Gebeurt dit toch, dan krijgt de tegenstander een vrije slag buiten de cirkel. Logischerwijs dienen de beschermende middelen na de spelhervatting wel weer te worden afgedaan.

Shoot-outs 1e Klasse
Tot slot verdwijnen in de Eerste Klasse Dames en Heren de shoot-outs na een gelijkspel. Vorig seizoen introduceerde de KNHB een pilot waarbij teams in de 1e Klasse na een gelijkspel een extra punt konden verdienen door het nemen van shoot-outs.

Aangezien het merendeel van de teams de pilot negatief heeft beoordeeld, is door de bond afgezien van een vervolg. Dit betekent ook dat voor wedstrijden in de Eerste Klasse weer de vaste aanvangstijden worden gehanteerd. In het seizoen 2018-2019 starten de Damesteams als vanouds om 12:45 uur, de Heren om 14:45 uur.

Meer informatie over de spelregels en alle spelregelwijzigingen is te vinden op www.knhb.nl.

Deel dit: